Over Boerderij het vertrouwen

Mijn naam is Wendy de Koning, samen met mijn twee zoons Dylan en Nick woon en werk ik op deze prachtige biologische boerderij.
We melken hier 125 melk- en kalfkoeien.

Mijn opa is hier 500 meter vandaan gestart met het melken van koeien.
Vervolgens heeft mijn ome Hans in 1980 het bedrijf overgenomen en een loopstal gebouwd.
Toen op de oude locatie de hinderwetvergunning niet verlengd werd is Hans een ruimte-voor-ruimte procedure gestart.

Wat uiteindelijk in 2008 leidde tot een nieuwbouw op de huidige locatie en de realisatie van bouwkavels op de oude locatie.
In 2006 ben ik bij Hans en zijn vrouw Carla in de maatschap gestapt om het bedrijf verder samen voort te zetten.

 

Biologische boerderij wendy koe 71
Biologische melk wendydekoning boerderij het vertrouwen
Biologische boerderij veldschuur

In 2019 heb ik het bedrijf van Hans en Carla overgenomen, aangezien Hans ziek was geworden.
Sindsdien zet ik het werk rond met Jelle en mijn vader.
Jelle komt al sinds zijn 12de jaar bij ons, ondertussen al ruim 15 jaar en kent ons bedrijf dus door en door.
Hij werkt nu full time bij ons.

Sinds 2017 zijn we biologisch gecertificeerd, wat betekent dat we ons houden aan de voorschriften van de Skal.
Geen kunstmest, geen bestrijdingsmiddelen, biologisch krachtvoer, meer ruimte per koe in de stal, meer weidegang en zo zijn er nog veel andere voorschriften waar we aan voldoen.

We melken onze koeien met twee Delaval melkrobots, wat betekent dat onze koeien 24 uur per dag gemolken kunnen worden. Ze mogen zelf bepalen wanneer ze gaan.

Alleen als ze langer dan 12 uur weg blijven halen wij ze bij de robot. In het voorjaar zodra de draagkracht van de grond het toelaat gaan onze koeien lekker dag en nacht naar buiten.

Ze kunnen dan wel naar binnen om gemolken te worden, maar gaan daarna weer naar buiten (of het moet slecht weer zijn dan blijven ze veel liever binnen). We noemen dit vrij koeverkeer.

We hebben op dit moment ruim 107 hectare land in gebruik, waarvan 40 hectare van het Noordhollands Landschap. Wat na 15 juni gemaaid mag worden. Ook hebben we 10 hectare land in de Schermer waar we gras/klaver op verbouwen.

Wij willen graag een zo goed en gezond mogelijk produkt produceren, daarom proberen we op een zo natuurlijke wijze met ons vee en land om te gaan, zodat er een natuurlijke kringloop ontstaat.
We voeren de koeien keltisch zeezout en verkopen dat trouwens ook in ons melktaphuisje.

We rijden de drijfmest bovengronds uit. Dit is veel beter voor de bodem omdat mest zuurstof nodig heeft om te verteren. Als je de mest in de grond brengt onttrekt de mest zuurstof uit te bodem wat zeer onwenselijk is voor het bodemleven.

Onze koeien krijgen biologisch krachtvoer, wat inhoudt dat er geen genetische gemanipuleerde voedingsstoffen in zitten. Wij vinden dit passen in een natuurlijk systeem, daar past geen genetisch gemanipuleerd voer bij. Dit is niet goed voor mens, dier en milieu.

Biologische boerderij stal links